Helsingin Sanomat uutisoi virheellisesti oliiviöljyn paistamisesta

Lue tästä meidän vastine, jota Helsingin Sanomat ei julkaissut.


Helsingin Sanomissa oli julkaistu Juha Matias Leinosen kirjoittama artikkeli 16.4.2019 (Linkki), jossa väitettiin, ettei ekstra-neitsytoliiviöljyllä voi paistaa. Artikkelin taustatyössä on auttanut ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. 

Artikkelissa todetaan, että ”jalostettu oliiviöljy sopii hyvin paistamiseen, kun taas neitsyt- ja ekstra-neitsytoliiviöljyt ovat parhaimmillaan kylmissä tai vain kevyesti kuumennetuissa ruuissa.”

Turun Sanomien artikkelissa 2.1.2015
 (TS Jori Liimatainen, linkki) uutisoitiin, että paras vaihtoehto paistamiseen on oliiviöljy. Rypsiöljyjä puolestaan suositeltiin salaattikastikkeeseen. Jutun mukaan tälläisen tiedon on antanut ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnija.

Uutisointi näyttää olevan kyseisen aiheen ympärillä hyvin sekavaa. Jokainen näyttää tietävän oman totuutensa asiasta. Luettuani HS:n viimeisen artikkelin aiheesta, halusin kuitenkin oikaista muutamia faktoja, joita asiasta tiedän työskenneltyäni oliiviöljytuotannon parissa.

HS ei julkaissut vastinettani asiasta, joten julkaisimme sen tänne omaan blogiimme.


Kuvassa on yksi Espanjan suosituimmista katkarapuherkuista, oliiviöljyssä paistetut Gambas al Pil Pil. ith thyme and garlic. Party food background.

HS:lle lähetetty vastine:

Haluaisin ilmaista asiantuntijana kantani. Oliiviöljy on yksi legendaarisimpia tuotteita maultaan ja ominaisuuksiltaan. Valitettavasti siihen liittyy yhtä paljon väärää tietoa kuin legendoihin yleensäkin.  Tämän tietävät kaikki aitoa ja rehellisestä ruokaa arvostavat kokit. Tuotan oliiviöljyjä Espanjasta ja olen perehtynyt laadukkaaseen oliiviöljyyn. Joka vuosi oliiviöljy erämme tutkitaan laboratoriossa ja lisäksi oliiviöljy läpäisee maku ym testit. Oliiviöljy on maailman vanhimpia elintarvikkeita ja sillä on paistettu vuosituhansia. 

Kylmäpuristettu oliiviöljy, extra virgin, kestää paistamista n. 210 asteeseen ja teollisuusoliiviöljyt joskus huomattavasti vähemmän esimerkiksi oliiviöljyyn keinotekoisesti lisätyn lehtivihreän takia. Normaalisti ruuan paistolämpötila on noin 140-160 astetta. Oliiviöljyn sopimattomuutta paistamiseen on Suomessa jurrutettu kuluttajiin jo vuosikymmeniä, lähinnä kansallisen siemen- öljytuotantomme suojelemiseksi. Artikkelissa oli väite, että teollisuus- ja kylmäpuristetuissa oliiviöljyissä ei olisi muita eroja kuin polyfenolijen osalta. Tämä ei pidä myöskään paikkaansa. Polyfenolien lisäksi hyvässä oliiviöljyssä, extra virgin,  on runsaasti mm. antioksidantteja ja jopa luonnollista ibuprofeiinia. Myyntiin lähtevät extra virgen oliiviöljyt ovat suodatettuja oliivin hedelmänlihasta ja tällä parannetaan oliiviöljyn säilyvyyttä. Suodattamattomia oliiviöljyjä käyttävät lähinnä paikalliset asukkaat satokauden alussa. 

Väitän, että mitä laadukkaampaa oliiviöljy on, sitä paremmin se soveltuu paistamiseen. Terveys vaikutteet vähenevät paistamisessa, muuta ei tapahdu oliiviöljylle. Tulee muistaa että laadukkaassa oliiviöljyssä on myös jokaisella eri lajikkeella voimakas ominaisaromi ja -maku, joita hyvä kokki osaa arvostaa.

Ville ”Don” Witka

Suomalainen oliiviöljytuottaja

Jaa artikkeli somessa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin