ILMAINEN TOIMITUS, KUN OSTAT VÄHINTÄÄN 4 PULLOA

tietoa
oliiviöljystä

Oliiviöljystä

Oliiviöljy on ikivanha Välimeren elintarvike ja Välimeren ruokavalion perusta. Espanja on nykyään maailman suurin oliiviöljyjen tuottajamaa.

Kaupallisesti tunnemme parhaiten neitsyoliiviöljyt eli Extra Virgen ja Virgen -öljyt. Extra Virgin -oliiviöljyä pidetään parhaana, koska tuoreen oliivin hedelmän ravitsemukselliset ja aistinvaraiset ominaisuudet säilyvät siinä täysin.

Oliiviöljyn luokittelu

EU:n lainsäädännössä oliiviöljy luokitellaan useisiin luokkiin öljyn erilaisten indikaattoreiden ja aistinvaraisten arvojen perusteella. Suomessa elintarvikekauppojen hyllyiltä löytyy useimmiten kahden eri laatuluokituksen oliiviöljyä. Kuitenkin öljyissä voi laatuluokkien sisällä olla edelleen paljon eroavaisuuksia laadun ja maun osalta.

Don Witka -tuotteet ovat aina parhaan mahdollisen laatuluokituksen saaneita Extra Virgen -oliiviöljyjä ja niiden maku kokemus edustaa aina maailman parhaiden oliiviöljyjen eliittiä.

EXTRA virgen

Tämän laatuluokan öljy on valmistettu oliivipuun tuoreista hedelmistä, eikä se sisällä minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita. Se saadaan mekaanisesti puristamalla oliiveja, eikä tässä tuotantoprosessissa käytetä mitään kemiallisia tai biokemiallisia lisäaineita.

Tämän tyyppinen öljy säilyttää maksimaalisen ravintoarvonsa ensimmäisten 18 kuukauden aikana ja joissakin tapauksissa säilyttää ominaisuutensa jopa kaksi vuotta.

Extra Virgin -oliiviöljyn maku ja väri riippuu tuotantoon valitusta oliivilajikkeesta, joka puolestaan tekee niihin erilaisia maku- ja tuoksuyhdistelmiä. Extra Virgin -luokan öljyjen vapaiden rasvahappojen pitoisuus pitää olla alle 0,8 %. Don Witka oliiviöljyissä tämä lukema on usein niinkin alhainen kuin 0,1 %.

virgen

Tätä laatuluokkaa Don Witka ei valmista lainkaan.

Virgen-neitsytoliiviöljy valmistetaan samalla tavalla kuin Extra Virgin -neitsytoliiviöljy, mutta toisin kuin edellisen, sen valmistuksessa ei tavoitella huippulaatua. Tämä johtuu siitä, että neitsytoliiviöljyn aistinvaraiset ominaisuudet ovat jonkin verran muuttuneet eivätkä läpäise maistajapaneelin tiukkoja testejä, joten se ei saa tarvittavia pisteitä, jotta sitä voitaisiin pitää neitsytoliiviöljynä ”Extra” .

Neitsytoliiviöljyn happamuusaste voi nousta 2 asteeseen.

oliiviöljy

Tätä laatuluokkaa Don Witka ei valmista lainkaan.

Tämä öljy on valmistettu puhdistetun oliiviöljyn (85 %) ja Extra Virgin -oliiviöljyn (15 %) seoksesta. 

oliivilajikkeet

Espanjassa viljellään yli 200 oliivilajiketta. Jokainen niistä antaa ainutlaatuisia ja erillaisia makuja sekä aromeja.

Don Witka oliiviöljyjä valmistetaan kahdesta lajikkeesta arbequinasta sekä cornicabrasta. Muita suosittuja oliivilajikkeita ovat mm. hojiblanca, picual sekä picudo.

Arbequina

Arbequina on Katalonian (Tarragona ja Lérida) ja Alto Aragónin tyypillinen lajike, vaikka sen viljely on levinnyt käytännössä koko maahan. Se on saanut nimensä Lleidan Arbecan kaupungista. Se tuottaa erittäin juoksevan, makean öljyn, jossa ei ole juuri mitään kitkerää tai mausteista makua. Sen oliiviöljyssä on hedelmäinen oliivien, omenoiden, banaanien ja mantelien tuoksu.

cornicabra

Tämä oliivilajike on toiseksi suurin espanjalainen lajike viljelyalalla mitattuna. Sitä tavataan pääasiassa Toledon, Ciudad Realin ja Madridin maakunnissa, vaikka sitä viljellään myös Cáceresin ja Badajozin maakunnissa. Sen nimi viittaa hedelmän kaarevaan muotoon, joka muistuttaa vuohen sarvea.

Sen ekstra-neitsytoliiviöljyt ovat erittäin aromaattisia, ja niissä on oliivien ja muiden hedelmien hedelmäisyyttä, joista omena erottuu. Suussa arvostetaan oliivinlehden ruohomaisia vivahteita, joissa on hieman pippurinen maku.

espanjalainen oliiivöljy

Yli 50 % maailman oliiviöljyistä tuotetaan Espanjassa. Siksi joka toinen pullo maailmassa sisältää Espanjasta peräisin olevia oliiviöljyjä.

Espanja on vuosien aikana kehittänyt viljely prosessejaan parantaakseen oliivitarhojaan ja ottanyt käyttöön alan huipputeknologiaa.
Näin on mahdollista tuottaa korkealaatuisia oliiviöljyjä. Tämän todistavat lukuisat palkinnot, joita espanjalaiset extra-neitsytoliiviöljyt ovat saavuttaneet.

Koska Espanja on maailman johtava tuottaja ja koska siellä viljellään yli 200 oliivilajiketta, tarjoaa espanjalaiset oliiviöljyt kuluttajille laajimman valikoiman aromeja ja makuja.

World Best Olive Oilssivuston vuosittain tekemän luokituksen mukaan 16 tärkeimmän kansainvälisen ekstra-neitsytoliiviöljykilpailun tulosten perusteella 7 maailman 10 parhaasta oliiviöljystä on espanjalaisia (2021/2022).

espanjalainen vai italialainen oliiviöljy?

Espanjassa kasvatettu oliivi ja siitä puristettu oliiviöljy on väriltään usein kullankeltainen. Johtuen maan viljelylle suotuisasta ilmastosta sen maku on yleensä hedelmäisempi kuin italialaiset kollegansa.

Italialainen oliiviöljy on tyypillisesti tummemman vihreää ja siinä on yrttimäisempi maku ja tuoksu. Erityisesti Pohjois-Italiasta peräisin olevat oliivit tuottavat kevyemmän ja pehmeämmän oliivin kuin keskialueen oliiveilla, joilla on vähän voimakkaampi maku ja huomattavasti enemmän ruohoisia vivahteita. Italia tuottaa vain alle 20 prosenttia maailman oliiveista, ja koska italialaisen oliiviöljyn kysyntä on ollut aiemmin niin korkea, öljyissä, joissa on merkintä ”Products of Italy”, voidaan käyttää harhaan johtavasti kuitenkin muista maista peräisin olevia oliiveja. Jos etsit aitoa italialaista oliiviöljyä, muista lukea etiketti huolellisesti.

Italialaiset ovat vuosien ajan markkinoineet virheellisesti, että heidän oliiviöljynsä olisi parasta, mikä teki Espanjan oliiviöljymarkkinoista aiemmin altavastaajan.

Espanja on nykyään johtavassa asemassa sekä oliiviöljyn tuotannossa että viennissä. Italia on Espanjan oliivituotannon suurin ostaja.  Vaikka Italia on Espanjan suurin kilpailija oliiviöljymarkkinoilla on se samalla tärkeä asiakas. Se ostaa Espanjan ylijäämätuotannon.